Puutarhaviljelymme tiettävästi ensimmäinen sukupolvi tuotti juureksia ja vihanneksia Savonlinnan liepeillä Schaumanin vaneritehtaiden läheisyydessä.Veikko Luukkainen perheineen kasvatti syötävää tehtaiden väelle ja toimi myös rahtiliikenteessä Viipurin ja Savonlinnan välillä.

Puutarhan työväki
Puutarhan työväkeä 60-luvulla. Laidassa oikealla Veikko Luukkainen ja toinen vasemmalta hänen vaimonsa Siiri Luukkainen

Eero Luukkainen
Kuvassa toisen viljelijäsukupolven edustaja Eero Luukkainen tutkimassa kurkkukasvustoja Värtsilän viljelmällään vuonna 1970.

Toinen sukupolvi jatkoi avomaan- ja kasvihuonevihannesten viljelyä Värtsilässä – lähellä Venäjän rajaa. Eero Luukkainen aloitti kasvihuoneviljelyn 60-luvulla. Tuolloin tuotettiin juureksia ja erilaisia avomaanvihanneksia sekä kasvihuoneissa kurkkua, tomaattia ja kukkia.

Tuohon aikaan kasvihuoneita oli noin 2000 m2 ja avomaantuotantoa 15 ha. Tila on edelleen olemassa ja vaikka omistus onkin vuosien varrella käynyt läpi useita vaiheita, tunnetaan tila kartastossa edelleen Eerolan tilan nimellä.


Kolmas sukupolvi siirtyi Kiteelle parempien liikenneyhteyksien ja markkinoiden perässä ja alkoi rakentaa uutta kasvihuoneviljelmää vuonna 1982. Heidi ja Pertti Luukkainen laajensivat hiljalleen kasvihuoneviljelyä, ensin kukkia ja vihanneksia.

Aikanaan, 80- ja 90-lukujen taitteessa Kiteen puutarhalla toimikin ajassaan mittava puutarhakeskus, josta löytyivät monipuoliset tuotteet ja palvelut aina taimista ja ryhmäkasveista kukka-asetelmien sidontaan ja pihasuunnitteluun.Ajat kuitenkin muuttuivat ja vuoden 1995 jälkeen oli aika keskittyä pelkästään kasvihuonekurkun viljelyyn. Tuossa vaiheessa kasvihuoneita oli viljelyssä noin 7000 m2.

Heidi Luukkainen
Kolmatta viljelijäsukupolvea edustava Heidi Luukkainen esittelemässä juuri kukintansa aloittanutta syklaami syksyllä 1989.

Reima Luukkainen
Reima Luukkainen 2022

Neljäs viljelijäsukupolvi alkoi ottaa ohjaksia käsiinsä vaiheittain vuodesta 2006 alkaen. Reima Luukkainen on omalta osaltaan seurannut aikakauden kehitystä ja laajentanut kurkun viljelyä edelleen. Tuotantotekniikoita ja toimintaa on kehitetty jatkuvasti eteenpäin ja viimeisen kymmenen vuoden aikana toiminta on laajentunut merkittävästi.

Tällä hetkellä kasvihuoneita on kurkun tuotannossa jo 2 hehtaaria, josta noin 1,4 hehtaaria Kiteellä ja 0,6 hehtaaria Tohmajärvellä. Tuotantoa kehitetään edelleen innovatiivisia viljelymenetelmiä hyödyntäen.

Reima Luukkainen
Reima Luukkainen, neljännen polven viljelijä tutkii hartaudella poimimaansa tomaattia vuonna 1983.